“SYM MIDDLE EAST”

Με SYM JOYRIDE 300 στην καρδιά της Μέσης Ανατολής!

Ο γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος Κων/νος Μητσάκης, οδηγώντας ένα scooter SYM JOYRIDE 300 (ευγενική χορηγία της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε.), πραγματοποίησε ένα ταξίδι–εμπειρία ζωής, στην πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκεί όπου ανέτειλε η χαραυγή της Ιστορίας.

Ισραήλ, Ιορδανία, Ιράκ και Τουρκία ήταν οι τέσσερεις χώρες που σχημάτισαν τη διαδρομή των 4.000 χιλιομέτρων του Έλληνα αναβάτη. Το υδάτινο αποτύπωμα του Τίγρη και του Ευφράτη, τα μνημεία των πανάρχαιων πολιτισμών της Μεσοποταμίας, η αφιλόξενη έρημος της Ιορδανίας, τα αραβικά παραμύθια της Βαγδάτης, η μυθική Βαβυλώνα και η μισοκατεστραμένη –από τους τζιχαντιστές του ISIS– Μοσούλη, αποτέλεσαν τα κυριότερα στοιχεία αναζήτησης και καταγραφής του Κωνσταντίνου Μητσάκη, στη διάρκεια των 20 ημερών του ταξιδιού SYM MIDDLE EAST.

Η εκκίνηση του “SYM MIDDLE EAST” πραγματοποιήθηκε στη πόλη Haifa του Ισραήλ. Εκεί κατέπλευσε ακτοπλοικώς από την Ελλάδα το SYM JOYRIDE 300, ενώ ο Μητσάκης έφτασε αεροπορικώς. Η οδική αποστολή του Έλληνα αναβάτη στο Ισραήλ ήταν αρκετά σύντομη (μόλις 77 χιλιόμετρα), με την Ιορδανία να γίνεται η δεύτερη οικοδέσποινα–χώρα του “SYM MIDDLE EAST”.

Στην Ιορδανία, οι κυριότερες στάσεις του Μητσάκη έγιναν στην πόλη Irbid, στον αρχαιολογικό χώρο της Jerash (Αντιόχεια επί Χρυσορρόη) και στην πρωτεύουσα Αμμάν. Με προορισμό τα σύνορα του Ιράκ, το μαύρο SYM JOYRIDE 300 βρέθηκε κατόπιν να διασχίζει την απέραντη ιορδανική έρημο. Μοναχικά χιλιόμετρα, χαμηλές θερμοκρασίες (3–4 ˚C), ελάχιστα σημεία ανεφοδιασμού και μια “ταλαιπωρημένη” άσφαλτος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της διαδρομής Αμμάν–Βαγδάτη (870 χιλιόμετρα). Χάρη στη χαμηλή κατανάλωσή του, το SYM JOYRIDE 300 πρόσφερε στον αναβάτη του μια αρκετά ικανοποιητική αυτονομία στο μοναχικό ταξίδι της ερήμου.

Στα ιρακινά σύνορα, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης παρέμεινε δυο 24ωρα για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εισόδου. Ταξιδεύοντας κατόπιν για τη Βαγδάτη, χρειάστηκε να σταματήσει σε πάρα πολλά στρατιωτικά μπλόκα ελέγχου, ενώ σ’ ένα κομμάτι της διαδρομής (για περίπου 60 χιλιόμετρα) είχε τη συνοδεία ενός πάνοπλου στρατιωτικού οχήματος λόγω των συχνών επιθέσεων του ISIS! Κατά την παραμονή του στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μνημείο των Μαρτύρων, καθώς και τη μυθική Βαβυλώνα του Χαμουραμπί, του Ναβουχοδονόσορα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μετά τη Βαγδάτη, το SYM JOYRIDE 300 συνέχισε την πορεία του στο Ιράκ με προορισμό την πόλη Μοσούλη. Καθ’ οδόν, ο σπειροειδής μιναρές Malwiyyah (53 μ. ύψος) αποτέλεσε το λόγο μιας ολιγόωρης στάσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Samarra.

Σοκαριστικές ήταν οι εικόνες που αντίκρισε ο Έλληνας αναβάτης στους δρόμους της Μοσούλης, που αποτέλεσε για τρία χρόνια το προπύργιο του Ισλαμικού κράτους. Ένα τμήμα της πόλης ήταν ισοπεδωμένο, πάμπολλα κτίρια είχαν εμφανή τα σημάδια του πολέμου και βασικά έργα υποδομής είχαν υποστεί σημαντικές καταστροφές. Παρόλα αυτά, οι φιλόξενοι κάτοικοι της πολύπαθης Μοσούλης χάρισαν στον Μητσάκη μόνο αυθόρμητα χαμόγελα καρδιάς.

Στα τουρκικά σύνορα γράφτηκε ο επίλογος της ιρακινής αποστολής του “SYM MIDDLE EAST”. Με συνοδοιπόρο το τσουχτερό κρύο του καταχείμωνου, ο Μητσάκης κλήθηκε να διανύσει 1.800 χιλιόμετρα στην Τουρκία, οδηγώντας το SYM JOYRIDE 300 στη διαδρομή Cirze – Gaziantep – Konya – Afyon – Cesme. Οι παραδοσιακές πλίθινες κατοικίες του αρχαίου οικισμού Harran, η Gaziantep (μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο, καθώς κατοικείται συνεχώς από το 3.650 π.Χ., η οποία δυστυχώς λίγες μέρες αργότερα χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό…) και η οικία που γεννήθηκε ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης στην Urla, ήταν οι κυριότερες στάσεις του “SYM MIDDLE EAST” στην τουρκική επικράτεια.

Με το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Cesme – Χίος – Πειραιάς, αναβάτης και scooter επέστρεψαν στη βάση τους μετά από 23 ημέρες περιπλάνησης στις γειτονιές της Μέσης Ανατολής. Οδοιπορώντας για 4.000 χιλιόμετρα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή του κόσμου, το SYM JOYRIDE 300 απέδειξε –με τον πλέον ανατρεπτικό τρόπο– ότι και τα scooters διαθέτουν ταξιδιάρικη ψυχή. Μπορεί το ταξίδι να έχει μεγαλύτερη σημασία από τον ίδιο τον προορισμό, αλλά η ολοκλήρωση που νιώθει κάθε ταξιδιώτης φτάνοντας στο στόχο του, είναι μια ανεκτίμητη αίσθηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης μπορεί να έχει νιώσει αυτό το συναίσθημα αμέτρητες στιγμές, αλλά κάθε φορά είναι μοναδική κι ανεπανάληπτη. Πάνω στη σέλα του SYM JOYRIDE 300, ολοκλήρωσε άλλο ένα εντυπωσιακό ταξίδι, γεμίζοντας εικόνες και εμπειρίες.